Sayfalar

Translate

17 Ağustos 2012 Cuma

KURUMLARDA TORPİL

Kurumlarda torpil olayını irdelediğimizde, çok ileriye gitmeye gerek kalmadan kelimenin anlamına bakmak yeterli olmaktadır:

Torpil : Torpedo 
Torpil, özellikle deniz muharebelerinde, rakip gemileri batırmak amacı ile, su altından gönderilen güdümlü bombaya verilen isim.

Bir şirkette yapıldığı zaman ise, çoğu kez benzer şekilde zararlı olabiliyor ; tek farkla : düşmana değil, doğrudan ilgili taraflara ve kendi şirketine zarar veriyor. Dolayısı ile, düşmana yarar sağlıyor da denebilir.

Su altından gönderiliyor olması ise ilginç bir analoji daha oluşturmaktadır: Şirketlerdeki torpiller de gizlice yapılmaya çalışılıyor ama, gizli tutmak ne mümkün !

Torpil’in zararları’nı, torpilin ilgili tarafları açısından irdelemek gerekir. Bunlar ise, a) Torpil yapan taraf, b) Torpil konusu şahıs veya eylem. ve, c) Torpil yapılan taraf,

a) Torpil’in, torpil yapan taraf’a muhtemel zararları :
1.Olayın sorumlusu (şahıs ise kefili) olur.
2.Akıllara şaibe (kuşkulu durumlar) getirir.
3.Kendisini ve müessesesini yıpratır.
4.Konunun diğer ilgililerinin moral, motivasyon ve inançlarını zedeler.
5.Torpil konusu (özellikle bir şahıs ise) devamlılık arzeder.

b) Torpil’in, torpil konusu şahıs veya eyleme yaptığı muttemel zararlar :
1.Kendini kabul ettirmekte zorluk çeker. Çoğu kez ‘Falancanın adamı’ olarak anılır.
2.Torpil yapana, kendini sürekli borçlu hisseder.
3.Ekibe üye olmakta zorlanır.
4.Destek sağlayamaz. Tersine, açık veya gizli kösteklenir.
5.Dikkat çeker, gözlenir, eleştirilir.

c) Torpil’in, torpil yapılan taraf’a muhtemel zararları :
1.Kendisini ezilmiş, otoritesi ihlale uğramış hisseder.
2.Morali, motivasyonu bozulur.
3.Torpil yapana ve kurumuna güveni zedelenir.
4.Torpil konusuna karşı ön yargılı olur.
5.Torpil konusunda, sürekli, çevrenin gözetimi altında tutulur.

Amiriniz size belirli bir konuda (Örneğin departmanınıza bir eleman alımı konusunda) torpil yapmaya kalkarsa ne yapmalısınız ?
1.Öncelikle akıllı olun, duygularınızla hareket etmeyin. Unutmayın ki, şahıslar da, müesseseler de, zaman zaman çeşitli çevrelerin etkisi altında kalabilmektedirler.
2.Torpil yapılan şahıs hakkında ön yargılı olmayın. Onu, tarafsız bir gözle tanımaya ve değerlendirmeye çalışın. Günümüzde torpil, iş aramada başvurulan standart yöntemlerden birisi haline gelmiş durumda, maalesef. Dolayısı ile, o da çok suçlu sayılmaz.
3.Değerlendirme sonucunuz olumlu ise, şahsı kazanmaya çalışın.
4.Değerlendirme sonucunuz olumsuz ise, nedenlerini somut bir şekilde listeleyin. Sonra, bu nedenleri ortadan kaldırabilmek için elinizden gelebilecek hususları saptayın (Örneğin, eğitim ve geliştirme gereksinimi gibi). Eğer, olumsuzluk hala devam ediyor ise, konuyu amirinize götürün. Bunun sonucunda, belki şahıs, daha yararlı (veya daha az zararlı) olabileceği bir başka göreve atanabilir. Veya, en azından, size, ileride birileri, ‘Niye bizi zamanında uyarmadın ?’ diyemezler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

konu ile ilgili yorum ve önerilerinizi lütfen paylaşınız.teşekkürler